Navigation Menu+

Nieuwsberichten

Herfst Nieuwsbrief Jeugdland

Posted by on 10:50 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Herfst Nieuwsbrief Jeugdland

Als aangesloten vrijwilliger heb je de nieuwsbrief per mail ontvangen, maar je kunt hem hier ook online lezen. Download hem als PDF hier

Herfstupdate SNS Jeugdland

Jeugdland 2018, records verbroken

Posted by on 09:42 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Jeugdland 2018, records verbroken

Jeugdland 2018, records verbroken

Records verbroken

Dit jaar zijn bijna alle records verbroken en waren er dagelijks meer dan 450 kinderen op Jeugdland aanwezig. Deze cijfers zijn op de locatie Landvast nog niet gerealiseerd. Dit heeft extra drukte gegeven bij alle activiteiten en gaf een uitdaging bij het werven van nog meer vrijwilligers in de event week zelf. Gelukkig kan het bestuur leunen en rekenen op de coördinatoren en een vaste groep vrijwilligers. Het was het een enorme steun dat er voor aanvang en in de week zelf nieuwe vrijwilligers zich hebben aangemeld. Met deze aantallen van kinderen waren er dagelijks 80 vrijwilligers nodig. In het totaal hebben er 165 vrijwilligers meegedraaid deze week en daar is het bestuur erg dankbaar voor. Wij konden hierdoor alle activiteiten draaiende houden.

MVO

Afgelopen jaar heeft Jeugdland diverse bedrijven en de gemeente Alblasserdam gevraagd om Jeugdland te ‘adopteren’ door medewerkers minimaal 2,5 uur in de week van Jeugdland in te zetten als vrijwilliger.  Dat heeft gewerkt! Vanuit de gemeente Alblasserdam, Stichting Welzijn Alblasserdam en de SNS bank hebben er vrijwilligers meegedraaid. Dat de wethouders en de burgemeester zelf de koffie en thee rondes voor de vrijwilligers verzorgde hebben de vrijwilligers enorm gewaardeerd.  Want 80 vrijwilligers 2 keer per dag van een drankje voorzien is de mouwen opstropen en gaan! Volgend jaar hopen wij dat meer bedrijven dit voorbeeld volgen.

Huttendorp

Inmiddels is het Huttendorp een succesnummer geworden. Bijna 90 jongens en meiden hebben zich verdeeld over 15 hutten en zijn aan de slag gegaan met het thema ‘ Waterwereld ‘. Hier konden ze alle kanten mee op en zo zijn er piratenschepen, strandhutten en een viskraam gebouwd. Bij het aanmelden doet de organisatie altijd een beroep op de vaders en moeders om een dag(deel) mee te komen helpen. Wij hebben veel vaders en opa’s heel de week als vrijwilliger gezien en ook moeders  waren aanwezig waarvan een enkeling op hoge hakken de spijkers in de planken stond te slaan. Ook dit jaar zijn de hutten door een vakkundige jury beoordeeld. De brandweer, wijkagent, sponsor huttendorp en burgemeester Jaap Paans hebben deze taak op zich genomen. Er werd uitgebreid de tijd genomen om de kinderen hun verhaal te laten vertellen.  Er waren verschillende prijzen te winnen. Hieronder de prijswinnaars:

Mooiste hut (Waterdraak hut 1)

Pech hut (Meiden hut 6)

Veiligste hut (Strandwacht hut 8)

Origineelste  hut ( Viskraam hut 11)

Beste samenwerking ( Kasteel hut 12)

Scouting

Als afsluiting van Jeugdland waren wij dit jaar te gast op het terrein van de Scouting in Alblasserdam. Hier waren 14 spellen en activiteiten georganiseerd waar de kinderen aan deel konden nemen. Vanwege de veiligheid en grote van het terrein konden wij hier maximaal 300 kinderen vermaken. Op maandag waren er al zoveel weekkaarten en vrijdagdagkaarten verkocht dat deze dag al uitverkocht was. Uiteindelijk zijn er ruim 250 kinderen aanwezig geweest op deze vrijdag.

Verrast

Landvast viert dit jaar zijn tienjarige bestaan en trakteerde woensdag alle aanwezige kinderen spontaan op heerlijk schepijs.

Het bestuur is tijdens de medewerkersborrel op woensdagmiddag verrast door de hartverwarmende speech en de bloemen die zij van de vrijwilligers hebben gekregen. In september wordt er altijd weer met de voorbereidingen gestart voor een nieuwe editie. Er gaat heel veel privé tijd in het event zitten en de afgelopen 5 jaar heeft het bestuur er erg hard aan gewerkt om het event te professionaliseren en het voor zowel de kinderen als de vrijwilligers nog leuker te maken. Dat doen zij met heel veel passie en plezier. Dat de vrijwilligers het gemerkt hebben dat er dingen positief zijn veranderd en dit aan het bestuur terug hebben gegeven was het grootste compliment wat zij konden krijgen en heeft  ze daarom ook ontroerd.

 

 

Burgemeester Paans heeft op donderdagmiddag, na het jureren van de hutten en het bedanken van alle vrijwilligers, het bestuur nog even apart toegesproken.

De bestuursleden zien hem als een waardige ambassadeur en hebben zijn complimenten in ontvangst genomen. Daarnaast verraste hij het bestuur met het uitreiken van een cheque ter waarde van 150 euro names zijn gezin ter ondersteuning van Jeugdland. Hier was het bestuur even sprakeloos van.

Voor alle nieuwsberichten en foto’s van deze editie kan je terecht op de website  www.jeugdlandalblasserdam.nl of volg Jeugdland op Facebook, Twitter, Instagram of Youtube!

 

Jeugdland 2019 is van 26 augustus tot en met 30 augustus

 

@Foto’s Peter Lodder en PR Jeugdland

 

Foto’s Vrijdag

Posted by on 08:34 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Foto’s Vrijdag

Foto’s Vrijdag

Jammer hé! Maar het zit er alweer op. De succesvolle 52e editie is afgelopen. We kunnen terug kijken op een zeer geslaagde editie. En bovenal…. we hebben de foto’s nodig. Was jij afgelopen vrijdag ook bij de scouting? Kijk dan snel of je op de foto staat. Ook hebben we het album met de overige foto’s bijgewerkt.

Foto’s Donderdag

Posted by on 18:10 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Foto’s Donderdag

Foto’s Donderdag

Ook op deze dag zijn er veel foto’s gemaakt. We hebben ze voor het gemak maar even verdeeld.

Peter Lodder heeft weer rondgelopen en heeft bij zowel het huttendorp als bij alle overige activiteiten foto’s gemaakt.

En we hebben ook nog diverse andere foto’s via de verschillende kanalen ontvangen. Let op, dit album wordt de komende dagen nog verder aangevuld.

Foto’s woensdag

Posted by on 06:12 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Foto’s woensdag

Foto’s woensdag

We zijn over de helft ;-(, maar gelukkig hebben we de foto’s nog (met dank aan Peter Lodder). Sta jij erop? Bekijk het snel in het fotoalbum van de woensdag.

Foto’s Dinsdag

Posted by on 05:36 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Foto’s Dinsdag

Foto’s Dinsdag

Dinsdag was Peter Lodder weer aanwezig om mooie foto’s te maken. Heb je hem zien lopen? kijk dan snel of je op de site staat.

Foto’s Maandag

Posted by on 05:17 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Foto’s Maandag

Foto’s Maandag

Nou, de kop is eraf. De 52e editie is maandag 20 augustus om 9.00 uur van start gegaan. En het was heel druk. Benieuwd of je nog op de foto staat. Bekijk het in ons album van de maandag!

Was je heel de dag bij het Huttendorp aan de slag, bekijk het album hier.

Jolanda Herwig

Posted by on 14:31 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Jolanda Herwig

Jolanda Herwig

“Ik vind het belangrijk om je belangeloos in deze maatschappij in te zetten. Dat siert je”

Ze is succesvol in het werven van sponsoren en het binnenhalen van workshop activiteiten en van ondernemers voor de beroependag op Jeugdland. Tijdens de zomerweek zelf voert ze de scepter over de horeca-inkoop. Jolanda Herwig (50) loopt inmiddels 15 jaar mee als vrijwilliger bij Jeugdland en is inmiddels bestuurslid.

Vijftien jaar geleden zette Jolanda voor het eerst een voet in Jeugdland. Ze bracht oudste zoon Sven naar de kinderweek. “Ik werd gevraagd of ik wilde meehelpen. Dat wilde ik wel. Eerst een ochtendje en langzaamaan steeds meer. Gestart bij de bloemen en knutsels en uiteindelijk beland in het keukentje ofwel het snoepwinkeltje. Dat bestaat veelal uit gezond lekkers!”

“Ik vind het heel belangrijk om je in deze maatschappij belangeloos in te zetten. Dat siert je. Je leert sociaal te zijn en iets voor een ander over te hebben.” En dat is precies wat Jolanda en haar man Martin hun kinderen hebben meegegeven. Dochters Nikita (18) en Fenna (14) en zoon Sven (21) werken dan ook sinds dat ze oud genoeg waren als vrijwilliger mee. “Niet omdat het moest, maar het was een soort vanzelfsprekendheid. Allemaal gestart in het ‘snoepwinkeltje’. Inmiddels heeft Sven dit jaar ook een stoel in het bestuur gekregen.

Vrijwilligerswerk is Jolanda niet vreemd. Ze gaf mantelzorg, past op en heeft heel veel verschillende organisaties geholpen waar nodig, waaronder bijvoorbeeld Wiekslag waar ze zwemtraining bij het wedstrijdzwemmen geeft. Nikita en Fenna dragen ook daar hun steentje bij.

Tijdens die ene zomerweek in augustus is het voor Martin – regelt de portofoons voor de coördinatoren – een beetje afzien. “De kinderen en ik zijn er dan gewoon niet. Ons leven staat dan even helemaal in het teken van Jeugdland.”

Interview Anita Toes
www.commpass.nl
Foto’s privé bezit en Peter Lodder
www.peterlodderfotografie.nl

 

 

“Een paar vrijwilligers erbij tijdens Jeugdland zou zo’n uitkomst zijn!”

Posted by on 13:27 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor “Een paar vrijwilligers erbij tijdens Jeugdland zou zo’n uitkomst zijn!”

“Een paar vrijwilligers erbij tijdens Jeugdland zou zo’n uitkomst zijn!”

Secretaris Liesbeth van Heteren en ondersteunend adviseur voor het bestuur Dimphi van Amen zijn het beiden eens: ‘Vrijwilligers kunnen we nooit genoeg hebben! Al komt iemand maar voor een dagdeel van 2,5 uur. Om even koffie rond te brengen, kaartjes in te vullen, fruit te snijden, een stofje te knippen of om bekertjes drinken uit te delen. Het helpt de organisatie van Jeugdland enorm. En het geeft je bovendien zoveel voldoening als je al die blije bekkies ziet rondrennen! Echt waar.’

Het is eigenlijk ieder jaar weer de grootste uitdaging waar het bestuur van Jeugdland voor staat. Voldoende vrijwilligers vinden. Liesbeth is zo bij Jeugdland begonnen. Als vrijwilliger. Eerst in de keuken – wie niet – en vervolgens werd zij al snel gevraagd voor een bestuursfunctie. ‘Dan kun je tijdens de week zelf eigenlijk niet meer actief meehelpen. Je hebt als bestuurslid over het algemeen je handen vol door rond te lopen om overzicht te houden, te regelen wat gedaan moet worden en af en toe een brandje te blussen. Je kunt dan niet vast achter een knutseltafel zitten, hoe leuk dat ook is.’

Voor Liesbeth is die ene week in het jaar druk, hecties en best vermoeiend. Maar bovenal een feestje. ‘Heerlijk vind ik het om al die vrolijke kids te zien. Die je trots komen showen wat ze hebben gemaakt. Of met een glinstering in de ogen heel zielig hun “ingezwachtelde arm” laten zien die ze bij de EHBO les hebben gekregen. Om vervolgens gierend van het lachen weer weg te rennen. Naar hun volgende activiteit. Of wanneer ze komen vertellen dat ze morgen extra vroeg komen om vooraan te kunnen staan. Daar doe je het voor. Voor al die blije bekkies.’

Liesbeth werkt bij de gemeente Alblasserdam en gestationeerd bij Jeugd-Punt Alblasserdam en van zowel de gemeente als van Jeugd-Punt krijgt ze de ruimte om te werken aan de organisatie van Jeugdland. ‘Dat vind ik echt fantastisch. Dat zouden meer organisaties moeten doen. Dit jaar hebben we onze ambassadeur Burgemeester Paans gevraagd of hij misschien wil promoten of zijn collega’s een dagdeel kunnen komen helpen. Op hemzelf, de wethouders, bestuurssecretaris en de communicatiemanager mogen we al rekenen. Hoe mooi is dat! Voor de kinderen is dat ook supergaaf. Je zult maar door de burgemeester zelf zijn geholpen! Stichting Welzijn Alblasserdam is het vrijwilligerspunt van Alblasserdam en ook aan de medewerkers die hier werkzaam zijn, is gevraagd of ze komen helpen en dat doen ze! We zijn dit jaar actief naar bedrijven gegaan om te vragen of een van de medewerkers een dagdeel wil komen helpen. Of dat ze ons als bedrijf willen “adopteren”. De tijd van medewerkers in plaats van een sponsorbedrag. In de zomerperiode is het op een bedrijf toch vaak iets rustiger en kan iemand misschien best 2,5 uur gemist worden.’

Dimphi is tijdens Jeugdland zo vaak als mogelijk aanwezig. Voor haar is vrijwilligerswerk een vanzelfsprekendheid. Iets wat haar met de paplepel is ingegoten. ‘Mijn vader en moeder waren erg actief op school en bij verschillende sportverenigingen. Dat vonden zij niet meer dan logisch.’ Dimphi kwam bij Jeugdland omdat zij naar 20 jaar fulltime werken even zonder werk kwam te zitten. ‘Ik had dus tijd en ruimte om meer vrijwilligerswerk op te pakken. Inmiddels run ik alweer vijf jaar mijn eigen onderneming, maar maak ik nog steeds ruimte voor vrijwilligerswerk. Maatschappelijk betrokken zijn en je in zetten voor anderen in de plaats waar je woont, werkt en onderneemt, vind ik er gewoon bij horen.’

Het eerste jaar in het bestuur heeft Dimphi veel respect gekregen voor het bestuur van toen. Voor alle vrijwilligers en goodwill van sponsoren die Jeugdland draaiende hielden. ‘Maar ik zag ook dat de tegenwoordige organisatie van een event als Jeugdland professioneler ingezet moet worden om te kunnen overleven. Je moet aan zoveel wet- en regelgeving voldoen. Jeugdland Alblasserdam groeide de afgelopen 5 jaar tot een evenement van formaat. Waar kinderen niet alleen kunnen knutselen, maar waar ook aandacht is voor fun-educatie, sport en spel en kunst en cultuur. Ontstaan door het opzoeken van samenwerkingsverbanden met andere stichtingen en verenigingen in het dorp. Hierdoor ontstond een breed aanbod aan activiteiten die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Hiervoor moet je met budgettering, planning, draaiboeken en coördinatoren gaan werken en dat was er allemaal nog niet.’

Wat dit alles Dimphi opbrengt? ‘Het begon als een soort “verplichting” om iets terug te doen in de maatschappij, omdat ik toen de extra tijd had. Nu vind ik het vooral zo waardevol om te zien hoe bestuursleden zichzelf hebben ontwikkeld op punten waarvan ze niet wisten dat ze het in zich hadden. Geniet ik van het plezier dat wij met elkaar hebben tussen de lange lijst met taken door en de vriendschappen die zijn ontstaan. En tot slot te zien dat de nieuwe generatie die nu opstaat – veelal kinderen van bestuursleden en coördinatoren – doorgroeien van “een handje helpen” naar jongens en meiden die gewoon een hele activiteit zelf draaien. Fantastisch dat ik daar een steentje aan heb mogen bijdragen.’

Interview Anita Toes
www.commpass.nl
Foto’s privé bezit en Peter Lodder
www.peterlodderfotografie.nl

Gratis VOG aanvragen

Posted by on 14:21 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Gratis VOG aanvragen

Gratis VOG aanvragen

Vanaf 19 maart 2018 is de mogelijkheid om voor vrijwilligers  een gratis VOG (verklaring omtrent gedrag) aan te vragen. Normaal gesproken kost deze VOG € 41,35. Wij zijn er trots op om hier een voorbeeldfunctie in genomen te hebben door dit als eerste stichting/vereniging binnen Alblasserdam ingesteld te hebben. Onderaan deze tekst kan je de link vinden waar de VOG gratis digitaal aangevraagd kan worden voor Jeugdland Alblasserdam.

In eerdere berichtgeving die wij vanuit de gemeente hebben ontvangen hebben wij aangegeven dat de aanvraag ook mogelijk is door een afspraak te maken bij de afdeling Burgerzaken in Alblasserdam. Deze procedure is in de praktijk erg bewerkelijk gebleken en de procedure voor aanvraag niet altijd duidelijk binnen de medewerkers van de gemeente hoe hier mee om te gaan. Wij zijn dan ook overgestapt om de VOG enkel digitaal aan te vragen. Dit vergt wel enige administratie vanuit het bestuur, maar de procedure gaat sneller en op de correcte wijze.

Nu er landelijk steeds meer misstanden bij vrijwilligersorganisaties aan het licht komen doet het bestuur van Jeugdland Alblasserdam er alles aan om de gelegenheid en kans hierop zo klein mogelijk te maken. Een VOG geeft meer zekerheid over het verleden van begeleiders of andere vrijwilligers en het vermindert de kans dat personen, die eerder in de fout zijn gegaan, een functie bij Jeugdland Alblasserdam kunne uitvoeren of een activiteit begeleiden.

Het bestuur van Jeugdland Alblasserdam vindt het  belangrijk om deze gratis VOG te verstrekken aan vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen en/of met jeugdsporters om zo misbruik te voorkomen. Belangrijk om te weten is dat bij de aanvraag van de gratis VOG, expliciet moet worden aangegeven dat het gaat om een vrijwilligersorganisatie en in dit geval Jeugdland Alblasserdam. Het bestuur van Jeugdland Alblasserdam zou het uitermate op prijs stellen als u een gratis VOG via ons wilt aanvragen.

Wanneer u zich heeft aangemeld als vrijwilliger gaan wij uw aanvraag online klaar zetten, u ontvangt hierover een mail van. In deze mail kunt u een link vinden die u aan moet klikken.

U komt dan op de plek waar de aanvraag gereed staat. Er wordt gevraagd om in te loggen met uw DigiD.

Hierna krijgt u de aanvraag voor u op een scherm, wilt u deze goed lezen en kijken of alle gegevens kloppen. Dan kunt u akkoord geven en de aanvraag digitaal versturen.

Het originele VOG wordt dan naar uw huisadres verzonden.
Wilt u zo vriendelijk zijn deze voor aanvang van Jeugdland bij ons in te leveren?
Dit kan bij de Postduif (randweg 110 in Alblasserdam) of u kunt het document scannen en per mail naar vrijwilligers@jeugdlandalblasserdam.nl. Ook in te leveren bij de infobalie tijdens de Jeugdlandweek.

Heeft u nog vragen over deze procedure dan kunt u ons via eerder genoemd mailadres bereiken.
Onze dank is groot, namens de kinderen van Jeugdland.

Al aangemeld als vrijwilliger en nog geen VOG ontvangen? Klik dan hier